Coronavirus (COVID-19) en de uitvaartbranche

Belangrijke richtlijnen bij een uitvaart

De overheid heeft op 15 maart maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Vanaf 15 maart zijn de volgende maatregelen van toepassing omtrent een uitvaart.

  • Ter bescherming van uw gezondheid en die van ons, is het van belang dat er zo min mogelijk fysiek contact plaatsvindt. Dit betekent dat wij voornamelijk telefonisch contact met u onderhouden. Wij bekijken dit per situatie. Bij het melden van een overlijden vragen we of u of een familielid klachten heeft (verkouden, hoesten, koorts) en of er een vermoeden is dat de overledene besmet was met het Coronavirus.
  • Voor condoleances en uitvaartplechtigheden geldt dat deze doorgang kunnen vinden in kleine kring met naaste familie tot 30 personen.
  • Houdt minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Het aantal toe te laten personen is afhankelijk van de mogelijkheden van de ruimte om hieraan te kunnen voldoen.
  • Om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen, wordt er geen koffie of thee geschonken voor of na de uitvaart en is er geen gelegenheid om na te praten.
  • We mogen geen handen meer schudden bij het condoleren, er is wel de mogelijkheid om schriftelijk te condoleren. Om uw medeleven te tonen kunt u als alternatief uw hand op uw hart leggen en uw condoleance uitspreken of het namesté gebaar gebruiken.
  • blijf met klachten van koorts, verkoudheid of hoesten thuis, om anderen te beschermen, hoe graag je ook aanwezig wil zijn en afscheid wil nemen.

Ondanks deze maatregelen staan wij altijd voor u klaar en denken we met u mee om de uitvaart waardig en naar wens te laten verlopen.

We kunnen op afstand al veel zaken met u bespreken. Zo vindt u op onze website digitaal ons assortiment rouwkaarten, rouwkisten en rouwbloemen. Dit kunnen we telefonisch of via facetime met u bespreken. Heeft u persoonlijke wensen zoals bijvoorbeeld een foto voor op de rouwkaart of een specifieke bloemenkeuze dan kunt u dit altijd aan ons doorgeven. Wij zullen dit, indien mogelijk, voor u uitvoeren.

We kunnen geluid- en beeldopnames en/of een fotoserie voor u laten maken, een livestream organiseren zodat de overige familie, vrienden en kennissen de uitvaart op afstand kunnen volgen en een herdenkingsdienst organiseren wanneer de huidige maatregelen niet meer van toepassing zijn. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

Meest gestelde vragen

Welke besmettingsrisico’s zijn er bij het verzorgen van een overledene?

Het virus overleeft maar kort buiten het lichaam, van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt dus geen risico meer na overlijden. Met het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en het uitvoeren van handhygiëne zijn de risico’s op besmetting tot een minimum te beperken.  

Zijn er beperkingen aan het opbaren van de overledene?

Nee, de overledene mag zowel thuis als in het uitvaartcentrum opgebaard worden. De kist mag zowel open als dicht.

Hoe moet een overledene vervoerd worden?

De overledene kan op de normale manier opgehaald en  vervoerd worden, dit zal meestal vanuit het ziekenhuis of een zorginstelling zijn. Bij direct contact met de overledene dient een schort met lange mouwen en handschoenen te worden dragen, gevolgd door handhygiëne. Volg de lokale aanwijzingen van het ziekenhuis of de zorginstelling op. 

Als een uitvaartondernemer bij nabestaanden langskomt voor het “regelgesprek / aannamegesprek”, wat is dan het advies met betrekking tot het contact met de nabestaanden?

Als voor de nabestaanden thuisisolatie of quarantaine geldt,  dan is een fysiek bezoek onwenselijk. Voer het regelgesprek dan via de telefoon of andere moderne communicatiemogelijkheden (skype ed).

Zijn er beperkingen aan het contact van de nabestaanden met de overledene?

Nadat de overledene verzorgd is, zijn er geen beperkingen aan het contact van de nabestaanden met de overledene. Net als anders, wordt goede handhygiëne daarna geadviseerd.   

Zijn er beperkingen aan het contact met de nabestaanden?

Momenteel is het advies van kracht om geen handen te schudden. Er zijn verder geen beperkingen aan het contact met de nabestaanden, tenzij zij ook ziek zijn door het nieuwe coronavirus. Dan kunnen zij in principe niet bij de uitvaart zijn. Een uitzondering hierop zijn 1e graads nabestaanden: als hun gezondheidstoestand het toelaat en zij weinig klachten hebben (geen koorts en niet hoesten), kunnen zij met een chirurgisch mondneusmasker aanwezig zijn.

Risico op besmetting na overlijden

De meeste mensen die overlijden door een besmetting met het coronavirus, overlijden in een ziekenhuis. De overledene draagt het virus nog wel bij zich maar de besmetting is beperkt aangezien het virus wordt overgedragen via hoesten en niezen. Bij de verzorging van de patiënt hebben verplegers zich extra beschermd. Na het overlijden blijft dat zo. Mensen die met de overledene in aanraking komen, zoals verzorgers, dragen beschermende kleding. Ook in contact met nabestaanden zullen zij voorzichtig zijn en kunnen bijvoorbeeld een mondkapje dragen.

Van Houten uitvaartverzorging is begonnen in 1985 door Klaas en Jansje van Houten. Sinds 1 mei 2011 is het bedrijf overgenomen door Jan en Heleen van Houten.

Contact

Dag en nacht bereikbaar
telefoon: 0596 – 571817
voor het melden van een overlijden

Uitvaartverzorging van Houten vof

Eenum
Garmerwolde
Garsthuizen
Lellens
Loppersum
St. Annen
Stedum
Thesinge
Ten Boer
Ten Post
Oosterwijtwerd
Winsum
Woltersum
‘t Zandt
Zeerijp

Scroll to Top